Cukiernia Piekarnia „Niedźbała” została założona w roku 1933 przez Stanisława i Gertrudę Niedźbałów. Jest jednym z najstarszych pszczyńskich zakładów istniejących do dziś i chyba najstarszym tej branży w Pszczynie. Mieści się przy ul. Bednarskiej 10.
Obecne miejsce jest trzecią siedzibą od początku istnienia firmy. Ciekawostką jest, iż wszystkie znajdowały się przy tej samej ulicy - Bednarskiej (dawniej J. Lompy): pierwsza w nieistniejącym już budynku niedaleko zbiegu ulic Bednarskiej i Piwowarskiej, druga w pomieszczeniach dawnej kawiarni „Daisy”, zaś trzecia - od 1964 roku w kamienicy na rogu ulic Bednarskiej i Bankowej.
Piekarz Stanisław Niedźbała przybył do Pszczyny w roku 1933 z Mysłowic. Nie miał łatwego startu. W Pszczynie nie brakowało piekarń. Już wówczas działały zakłady panów Czempasa, Gruszki, Fochsa, Kapusty i innych. W pierwszym dniu Niedźbałowie nie sprzedali ani jednego chleba. Jednak nieustanna dbałość o wysoką jakość produktów sprawiła, iż powoli pszczynianie przekonali się do chlebów i bułek, a potem do kołoczyków i kołoczy „od Niedźbały”.
Popularność zyskały też inne wyroby (produkowane zresztą do dziś): amerykany (okrągłe ciastka z amoniakiem), „monkrance” (wieńce makowe), czy„futermeloki” (krajanka piernikowa). W piątki i soboty ludzie przynosili do pieczenia ciasta, przygotowane w domu. Z biegiem czasu firma państwa Niedźbałów zyskała ogromną popularność w Pszczynie i okolicy.
Po śmierci Stanisława Niedźbały w 1960 roku piekarnię prowadziła jego żona, od 1978 roku - córka Maria Stania, a obecnie wnuk Damian. Firma przetrwała, pomimo wielu przemian politycznych, zmieniających się gustów i upływu czasu...